Toch tijd voor een nieuwe baan?
Of je nu op zoek bent, al iets hebt gevonden of twijfelt of je überhaupt wel moet gaan zoeken, op deze pagina vind je tips voor alles wat je moet weten voor jouw nieuwe baan!

Waar vind ik vacatures?
Een nieuwe baan zoeken gaat niet vanzelf. Er zijn verschillende plekken waar je op zoek kunt naar een nieuwe baan.
1. Via je netwerk
Elke fysiotherapeut kent veel andere fysiotherapeuten. Je kent altijd wel collega’s van de opleiding, van een cursus, oud-collega’s enzovoorts. In je netwerk kun je op zoek naar een nieuwe baan. Vaak delen fysiotherapeuten die ergens werken vacatures van hun werkgever. Daarnaast kun je natuurlijk zelf een bericht plaatsen, bijvoorbeeld op LinkedIn, dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.
2. Zoeken via vacaturebanken
Op internet staan talloze vacatures. Een grote vacaturesite is bijvoorbeeld Indeed of LinkedIn.
Er bestaan ook vacaturebanken speciaal voor fysiotherapeuten. Een bekende is Fysiovacature. Hier vind je, zoals de naam al zegt, vacatures speciaal voor fysiotherapeuten. Je kunt filteren op locatie, specialisatie en nog een aantal andere zaken. Bovendien komen er regelmatig nieuwe vacatures op te staan, dus als jouw vacature er nu niet tussen staat, kijk dan zeker volgende week nog eens!
Een andere bekende vacaturebank is die van beroepsvereniging KNGF.
3. Werving via uitzendbureau
Soms besteden werkgevers de werving uit aan een uitzendbureau. Je ziet dit vaak terug in de vacaturetekst. Ook als je niet wordt aangenomen bij die specifieke functie, houdt een uitzendbureau je vaak wel in de portefeuille. Als er dan weer een geschikte vacature voorbij komt, bellen ze je of je nog beschikbaar bent.
4. Zelf werkgevers benaderen
Als je weet waar je wilt werken, kun je ook een open sollicitatie sturen naar deze organisatie. Als er dan een opening komt, ben je in ieder geval al bekend. Sommige grotere werkgevers hebben ook een vacature-alert waar je je voor kunt inschrijven.
Sollicitatietips
Je hebt een vacature gevonden die bij je past. En dan? De meeste werkgevers vragen je om een CV en een sollicitatiebrief op te sturen. Hoe maak je indruk? En hoe zorg je dat je wordt uitgenodigd?
1. Poets je CV op.
Met een opvallend CV maak je meer kans. Noem dus je relevante werkervaring en opleidingen. Maar het is daarnaast ook heel belangrijk hoe je CV eruitziet. Een foto van jezelf toevoegen kan trouwens ook. Neem niet je vakantiefoto waar je jezelf uitknipt. Kies liever een professioneel uitziende foto.
Je kunt voor je CV natuurlijk een template in Word gebruiken. Als je wat minder technisch bent, zijn er ook verschillende online websites waar je makkelijk en snel een CV-template kunt invullen.
Een voorbeeld hiervan is CV.nl of Canva. Je moet wel een abonnement afsluiten of betalen om je gemaakte CV te kunnen downloaden, maar je kunt direct daarna je abonnement weer beëindigen. Je gedownloade CV kun je dan onbeperkt gebruiken. Totdat die niet meer up-to-date is natuurlijk.
2. Schrijf een pakkende sollicitatiebrief of motivatiebrief
Goed schrijven is de kunst van het weglaten. Een goede sollicitatiebrief prikkelt de lezer om jou uit te nodigen voor een gesprek. Laat daarom ook weten waarom juist jij goed bij het bedrijf past waar je wilt werken. Niet door je werkervaring op te sommen, maar bijvoorbeeld door enkele van jouw kwaliteiten te noemen. Vaak staat in de vacaturetekst welke kwaliteiten een bedrijf zoekt. Bedenk daarom waarom jij bij deze organisatie past. Je kunt ook inspiratie opdoen op de website van de organisatie.
Laat ook je brief nalezen door iemand anders. Niet alleen op spelfouten (gebruik ook een spellings- en grammaticachecker!), maar ook of je zinnen niet te lang zijn. En schrijf in de actieve vorm, dus gebruik o.a. zo min mogelijk de werkwoorden worden, zouden, kunnen of willen.
3. Uitgenodigd, en dan?
Mooi zo, de uitnodiging is binnen. Dan is het handig om na te gaan met wie je het gesprek hebt. Zoek deze persoon vast op via LinkedIn. Zo heb je al een foto en weet je welke functie iemand binnen de organisatie heeft. Als je een beetje research doet, kun je misschien ook een opmerking maken over een bericht dat iemand heeft gedeeld. Dat moet natuurlijk wel in het gesprek passen.
Zorg dat je uitgerust naar het gesprek gaat, dus niet om kwart over vijf na een lange dag in de praktijk. Plan een gesprek het liefst in op je vrije (mid)dag. Neem ook van tevoren nog wat tijd om het gesprek voor te bereiden. Bedenk alvast welke vragen ze mogelijk gaan stellen, zoals:
- Wat info over jezelf die relevant kan zijn voor de functie, zoals vrijwilligerswerk, hobby’s etc. Dus niet standaard: ik hou van boeken lezen, wel (voorbeeld bij een ouderenorganisatie): in mijn vrije tijd werk ik als vrijwilliger in het verzorgingstehuis om de hoek.
- Waarom ben juist jij zo geschikt voor deze functie?
- Waarom pas jij bij de organisatie?
- Wat zijn jouw valkuilen?
- Vanaf wanneer zou je kunnen beginnen?
Zo’n gesprek is niet alleen bedoeld om te kijken of jij bij de organisatie past. Je moet ook zelf kijken of je wel bij die organisatie wil werken. Soms kun je een dagdeel meelopen als je twijfelt. Of je kan kijken of je via via iemand kent die bij die organisatie werkt. Zo krijg je vaak meer te zien dan alleen tijdens het gesprek.
Aangenomen?
Krijg je de functie aangeboden? Dan is het tijd om te gaan onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden!
Daarvoor kun je gebruikmaken van onze onderhandeltoolkit.