Onderhandelen met je werkgever? Gebruik onze onderhandeltoolkit!

7 nov 2023

Onderhandelen zien we al snel als iets  waar we niet goed in zijn. Maar als fysiotherapeut onderhandel je elke dag. Bijvoorbeeld met je patiënt over de tijd van een afspraak of de inhoud van je behandeling. Met je collega’s onderhandel je over het gebruik van de oefenzaal of wie de telefoon opneemt. We noemen dit ook wel bespreken, afstemmen of overleggen. Onderhandelen doe je dus elke dag!

Een onderhandeling met je werkgever kan lastig zijn. Daarom heeft Fysiovakbond FDV voor jou een onderhandeltoolkit gemaakt. Hierin zie je in één handig overzicht waarover je kunt onderhandelen en geven we onderhandeltips. Een paar tips lees je alvast hieronder.

Leden ontvangen de onderhandeltoolkit al in hun mailbox. Ook vind je deze als lid terug op de pagina met extra ledenvoordelen.

#1: bewaar de twistpunten voor het laatst: maak een parkeerlijst.

Als je het ergens niet over eens bent, parkeer het dan even. Er zijn vaak veel afspraken waar je het snel over eens bent. Het is makkelijker om over twistpunten te praten als je weet waar je het wel al over eens bent. Bovendien houd je de sfeer zo langer goed.

 #2: houd het zakelijk.

Als je je negatief wilt uitlaten, doe dit dan niet op de persoon. Houd het bij de afspraak of bij jezelf. Je kunt wel zeggen: ‘Dit voelt voor mij oneerlijk’ of ‘Deze afspraak lijkt me niet redelijk’. Maar niet ‘Jij bent oneerlijk’ of ‘jij bent onredelijk’. De laatste twee voorbeelden zijn namelijk een persoonlijke aanval. Dat komt een onderhandeling nooit ten goede, omdat emoties dan ook een rol gaan spelen.

#3: laat de ander eerst met een voorstel komen.

Laat je werkgever eerst met een voorstel komen. Je krijgt dan misschien al meer dan waar je eigenlijk om zou vragen op sommige punten. Daar kun je dan gemakkelijk mee akkoord gaan. Je ‘gunt’ deze punten dan al aan je werkgever. Die is daarna eerder bereid om jou tegemoet te komen op de voor jou belangrijke punten.