Vakantie: wat zegt de wet hierover?

18 jan 2022

Elk jaar heb je recht op vakantie. Je kunt natuurlijk niet zomaar je spullen pakken en vertrekken. Eerst overleg je met je werkgever wanneer je op vakantie kunt. In principe moet je werkgever toestemming geven voor jouw vakantie, tenzij er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn waardoor de vakantie niet mogelijk is op dat moment. Als je werkgever de vakantie niet goedkeurt, moet hij dit binnen twee weken schriftelijk aangeven. Bovendien heb je dan het recht om je vakantie op een ander moment op te nemen.

Wettelijke vakantiedagen

Je hebt wettelijk gezien elk jaar recht op vier weken vakantie. Het aantal vakantiedagen of -uren is dus viermaal het aantal uur dat je per week werkt. Werk je 40 uur, dan heb je recht op 160 uur vakantie, of 20 werkdagen van 8 uur. Je werkgever is wettelijk verplicht je de ruimte te geven om deze vakantiedagen op te nemen. Wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het jaar waarop je ze hebt gekregen. Dus je vakantiedagen van 2020 kun je tot en met juni 2021 gebruiken.

 

Tenzij je werkgever je niet de mogelijkheid heeft gegeven om deze vakantiedagen op te nemen. Dan blijven je vakantiedagen vijf jaar geldig.

Wettelijke vakantiedagen mag je niet laten uitbetalen, alleen als je contract afloopt of wordt beëindigd.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Staat er in je contract dat je recht hebt op meer dan vier weken vakantie? Dan zijn dit bovenwettelijke vakantiedagen. Ook deze vakantiedagen blijven vijf jaar geldig.

Bovenwettelijke vakantiedagen mogen worden uitbetaald, maar werkgever en werknemer mogen elkaar hier niet toe verplichten. Je werkgever mag je dus niet dwingen om deze vakantiedagen te laten uitbetalen.

Ziek tijdens je vakantie?

Als je ziek wordt tijdens je vakantie, tellen deze dagen als ziektedagen. Je mag deze dagen later alsnog opnemen als vakantie. Het moment moet je natuurlijk samen met je werkgever afspreken.

Vakantie en de ziektewet

Ook als je ziek thuis zit, heb je recht op je wettelijke vakantiedagen. Met een gebroken been wil je misschien toch een weekje weg. Je moet deze vakantie wel in overleg met je werkgever afspreken.

Als lid van Fysiovakbond FDV kun je gratis gebruikmaken van juridische ondersteuning bij FBZ Rechtshulp. Je kunt hiervoor een bericht sturen aan rechtshulp@fbz.nl.