Zakt mijn bruto salaris nu er allerlei secundaire arbeidsvoorwaarden bij komen?

Kort gezegd is het antwoord nee. Je kunt er in beginsel niet in loon op achteruit gaan als je hetzelfde aantal uren blijft werken.

Bij een vast salaris gaat je salaris en je arbeidsomvang een-op-een over, tenzij je loon onder de salaristrede ligt waar jij op basis van je werkervaringsjaren in valt. Of als je nu meer dan 40 uur werkt.

Bij een variabel salaris ligt de berekening wat ingewikkelder. Dan moet er namelijk worden berekend wat het maandsalaris nu is en hoeveel uur je daar nu voor werkt.

Als je nu boven de 38 uur (of 40 uur als je dit met je werkgever afspreekt) uitkomt, en je bijvoorbeeld 50 uur per week werkt, wordt dit aantal bijgesteld naar maximaal 38 uur (of 40 uur als je dit met je werkgever overeenkomt). Je uurloon blijft in dat geval gelijk, maar het kan dus wel zijn dat je maandsalaris lager wordt. Je kunt ervoor kiezen om dan extra overuren te werken of om een prestatiebeloning af te spreken met je werkgever. Uiteraard geldt dan ook de Arbeidstijdenwet.

De precieze berekening is wat ingewikkelder en verschilt per persoon. In het transitiemodel dat je samen met je werkgever kunt invullen tref je een uitgebreide toelichting en berekening aan. Dit model zijn we nu aan het ontwikkelen en zullen we binnenkort publiceren.

Elke arbeidsvoorwaarde moet apart bekeken en vergeleken worden. In principe geldt dat je elke arbeidsvoorwaarde die beter is dan de cao-afspraak behoudt en dat elke arbeidsvoorwaarde die onder de cao-afspraak ligt minimaal gelijk moet worden aan de cao-afspraak.

Er mag dus niet ten nadele van de cao worden afgeweken. Je werkgever mag volgens de wet niet eenzijdig je huidige arbeidsvoorwaarden verminderen of in jouw nadeel aanpassen, dit kan de werkgever alleen doen met jouw instemming en ook hier geldt dan weer dat dit niet ten nadele van de cao-bepaling mag zijn.

Ons advies is: ga met elkaar goed in overleg.

Stel dat je nu 100% pensioenbijdrage krijgt én een hoog salaris hebt, en je krijgt er door de nieuwe cao allerlei extra arbeidsvoorwaarden bij, zoals vergoeding van scholingskosten en reiskosten, dan is het verstandig om met je werkgever in gesprek te gaan. Je wilt namelijk ook niet dat de praktijk straks omvalt omdat de loonkosten te hoog uitvallen. Gegeven blijft dat je arbeidsvoorwaarden minimaal gelijk moeten zijn aan de nieuwe cao. Daarboven mag je alles afspreken met je werkgever. Het is normaal om over je arbeidsvoorwaarden en je salaris te onderhandelen. Niet alleen bij een nieuwe baan, maar ook gewoon tussendoor. Of als je contract toch al wordt aangepast.

Terug naar de FAQ.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

14 mrt 2023