Wat zegt de cao over ZZPers?

Er is in de cao een verbod opgenomen op het all-in loon. Je kunt nog prima als ZZPer werken, omdat je als ZZPer geen arbeidsovereenkomst hebt met de praktijk, maar een opdrachtovereenkomst.

Het enige wat we hierover in de cao hebben opgenomen, is dat een ZZPer minimaal 140% van het uurtarief moet krijgen overeenkomstig met zijn werkervaring op basis van de salarisschalen. Dit om te voorkomen dat er oneerlijke concurrentie komt, omdat een ZZPer goedkoper zou worden dan iemand in loondienst. Dit staat in artikel 5.3.

Voor een startend fysiotherapeut zou minimaal dit 2906/165 = 17.16  * 1.4 = 24,02 euro per uur zijn, voor een master afgestudeerd therapeut met >16 jaar ervaring minimaal 4308 / 165 = 26,10 * 1.4 = 36,54 per uur. Elk hoger uurtarief mag een werkgever die zich aan de cao moet houden afspreken. Als ZZPer kun je natuurlijk elk bedrag vragen dat je wilt, maar de werkgever die zich aan deze cao moet houden zal minimaal bovenstaande bedragen (afhankelijk dus van je specialisatie en werkervaring) moeten bieden.

In eerste instantie zullen alleen werkgevers die lid zijn van WVF zich aan de cao moeten houden. Pas als deze door de overheid algemeen verbindend verklaard wordt, gaat de cao gelden voor fysiopraktijken in de eerstelijn.

Terug naar de FAQ.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

17 feb 2023