Elke arbeidsvoorwaarde moet apart bekeken en vergeleken worden. In principe geldt dat je elke arbeidsvoorwaarde die beter is dan de cao-afspraak behoudt en dat elke arbeidsvoorwaarde die onder de cao-afspraak ligt minimaal gelijk moet worden aan de cao-afspraak.
Er mag dus niet ten nadele van de cao worden afgeweken. Je werkgever mag volgens de wet niet eenzijdig je huidige arbeidsvoorwaarden verminderen of in jouw nadeel aanpassen, dit kan de werkgever alleen doen met jouw instemming en ook hier geldt dan weer dat dit niet ten nadele van de cao-bepaling mag zijn.
Ons advies is: ga met elkaar goed in overleg.
Stel dat je nu 100% pensioenbijdrage krijgt én een hoog salaris hebt, en je krijgt er door de nieuwe cao allerlei extra arbeidsvoorwaarden bij, zoals vergoeding van scholingskosten en reiskosten, dan is het verstandig om met je werkgever in gesprek te gaan. Je wilt namelijk ook niet dat de praktijk straks omvalt omdat de loonkosten te hoog uitvallen. Gegeven blijft dat je arbeidsvoorwaarden minimaal gelijk moeten zijn aan de nieuwe cao. Daarboven mag je alles afspreken met je werkgever. Het is normaal om over je arbeidsvoorwaarden en je salaris te onderhandelen. Niet alleen bij een nieuwe baan, maar ook gewoon tussendoor. Of als je contract toch al wordt aangepast.