Kan ik mijn huidige contract behouden?

Als alle arbeidsvoorwaarden in jouw arbeidsovereenkomst boven de cao-afspraken uitkomen én je hebt een vast salaris, verandert er voor jou niets. Je mag namelijk van de cao afwijken in het voordeel van jou als werknemer. Dit heet in juridische termen een cao met een minimum karakter.

Als een (of enkele) van de afspraken in je huidige arbeidsovereenkomst lager is (of zijn) dan de cao-afspraken, dan gaan die arbeidsvoorwaarden in principe omhoog naar het niveau van de cao-afspraak. Hier wordt dus per arbeidsvoorwaarde naar gekeken. Volgens de wet mag jouw werkgever namelijk niet zonder jouw instemming als werknemer je arbeidsvoorwaarden verlagen. Ga hier wel goed met je werkgever het gesprek over aan. Als je werkgever door jouw hoge secundaire arbeidsvoorwaarden financieel in de problemen komt, heb jij er als werknemer ook niets aan. In goed overleg kun je samen kijken wat mogelijk is. Elke arbeidsvoorwaarde moet minimaal gelijk zijn aan de cao.

Er is door cao-partijen expres voor gekozen om het variabele salaris te laten verdwijnen. Dit brengt namelijk veel (juridische) onzekerheid met zich mee. Er komt een overgangsperiode van zes maanden. Die tijd kun je met je werkgever gebruiken om je contract aan te passen. Je salaris blijft hetzelfde als je hetzelfde aantal uur blijft werken. Om je hierbij te helpen, maken we samen met WVF een omrekenmodel voor variabel naar vast salaris.

Bovenop je salaris kun je nog een prestatiebeloning of prestatietoeslag afspreken. Voor meer informatie hierover verwijzen we naar bijlage 2 van de cao-tekst.

Voor de nieuwe arbeidsovereenkomst kun je met je werkgever gebruikmaken van het model in de cao-tekst.

Terug naar de FAQ

Vaardigheden

Gepubliceerd op

8 feb 2023