Je werktijden zijn een belangrijk onderdeel van je arbeidsovereenkomst. In de Cao Eerstelijn Fysiotherapie zijn hier afspraken over gemaakt. In onderstaande video zie je een kort overzicht. Daaronder staat uitgelegd wat dit voor jou betekent.

Van de afspraken in de Cao Eerstelijn Fysiotherapie mag in het voordeel van de werknemer worden afgeweken. Je kunt dus altijd over een hoger salaris of betere arbeidsvoorwaarden met je werkgever onderhandelen. Het is zelfs normaal om dat te doen. Niet alleen bij een nieuwe baan, maar ook als je een tijdje bij een werkgever werkt.

Wat de cao precies voor jou betekent, krijg je te zien in het transitiemodel dat we nu nog ontwikkelen. Zodra deze klaar is, plaatsen we die natuurlijk op de website!

Hoe was het?

Er is wat wet- en regelgeving rondom arbeidsduur en -tijd. Deze is vastgelegd in de Arbeidstijdenwet. Hierin staat dat je maximaal 60 uur per week mag werken en maximaal 12 uur per dienst. Er staan nog extra regels in, maar zoals je merkt zijn de arbeidstijden nogal ruim.

Wat staat er in de cao?

De voltijd werkweek van een fysiotherapeut in de eerstelijn is volgens de cao 38 uur. Samen met je werkgever mag je afspreken dat je 40 uur wilt werken. Met dan natuurlijk het daarbij behorende salaris.

Er staat een dagvenster in de cao met gebruikelijke werktijden. Dit is van maandag tot en met vrijdag van 7.00 – 21.00. Buiten het dagvenster geldt een toeslag van:

  • Maandag tot en met vrijdag voor 7.00 of na 21.00 van 25% toeslag voor ieder gewerkt uur.
  • Zaterdag 25% toeslag voor ieder gewerkt uur.
  • Zondag 50% toeslag voor ieder gewerkt uur.

Voor alle uren die je bovenop de voltijd arbeidsduur werkt, dus boven de 38 uur per week, krijg je een overwerktoeslag van 25% per uur bovenop je uurloon.

Wat betekent dit voor jou?

Een voltijd werkweek voor een fysiotherapeut in de eerstelijn is straks 38 uur. Werk je parttime, dan wordt je salaris aangepast naar het aantal uren dat je werkt. Je mag ook samen met je werkgever overeenkomen dat je 40 uur werkt in de week.

Daarnaast werk je mogelijk soms in de avond of in het weekend. Als je buiten het dagvenster werkt (maandag tot en met vrijdag van 7.00-21.00) krijg je een toeslag bovenop op je uurloon. Als je werkgever dus van je vraagt dat je na 21.00 ’s avonds werkt of op zaterdag, krijg je een toeslag van 25% bovenop je uurloon voor de uren dat je buiten het dagvenster werkt. Op zondag geldt een toeslag van 50%.

Het blijft zo dat je samen met je werkgever bepaalt wanneer je werkt. Het is verstandig om hier goede afspraken over te maken. Je kunt ervoor kiezen om je werkdagen en -tijden op te nemen in je arbeidsovereenkomst.

Als je boven de voltijd arbeidsduur (>38 uur) werkt, krijg je een overwerktoeslag van 25% per uur bovenop je uurloon. Dit geldt natuurlijk alleen als het overwerk in opdracht van je werkgever is.