Ik heb een variabel salaris. Hoe gaat dat er straks uitzien in de cao?

Voor de omrekening van het variabel salaris naar het vaste salaris maken we een omrekenmodel. Deze zijn we nu aan het testen bij verschillende werknemers om te kijken of het systeem waterdicht is. Zodra het model af is, zullen we dit op onze website plaatsen.

Je kunt zelf wel een inschatting maken. Let op: dit is slechts een grove berekening. De daadwerkelijke berekening is ingewikkelder. Het is namelijk lastig om in te schatten hoeveel uur je precies hebt gewerkt.

Je salaris blijft gelijk als je hetzelfde aantal uren per week blijft werken. Een grove inschatting van je maandsalaris is je bruto jaarsalaris delen door 13 (je bruto jaarsalaris is namelijk inclusief 8% vakantiegeld). 

Een grove inschatting van het aantal uren kun je maken door in je arbeidsovereenkomst te kijken, of zelf te berekenen hoeveel uren je afgelopen jaar per week hebt gewerkt.

Vergelijk dit met de salarisschalen. Deze zijn gebaseerd op een werkweek van 38 uur.

Als je nu boven de 38 uur (of 40 uur als je dit met je werkgever afspreekt) uitkomt, en je bijvoorbeeld 50 uur per week werkt, wordt dit aantal bijgesteld naar maximaal 38 uur (of 40 uur als je dit met je werkgever overeenkomt). Je uurloon blijft in dat geval gelijk, maar het kan dus wel zijn dat je maandsalaris lager wordt. Je kunt ervoor kiezen om dan extra overuren te werken of om een prestatiebeloning af te spreken met je werkgever. Uiteraard geldt dan ook de Arbeidstijdenwet.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

9 feb 2023