Zo kun je zien wat de cao straks voor jou betekent

30 mrt 2023

Je wilt graag weten wat de Cao Eerstelijn Fysiotherapie straks voor jou gaat betekenen voordat je je stem uitbrengt. Daarom hebben we de belangrijkste arbeidsvoorwaarden voor je op een rijtje gezet. Zo kun je kijken wat de cao precies voor jou betekent.

Heb je nu een variabel salaris? Dan kun je met het transitiemodel samen met je werkgever uitrekenen wat je nieuwe vaste salaris wordt. Hier hebben we ook een webinar over opgenomen met extra uitleg.

Heb je nu een vast salaris? Lees dan vooral verder.

 

Je behoud je huidige vaste salaris in de nieuwe cao, tenzij je huidige salaris onder het salaris in de salarisschalen valt. Dan wordt je nieuwe salaris gelijk aan het niveau van de cao!

De salaristabel hiernaast is gebaseerd op een 38-urige werkweek.

Elk jaar dat je hebt gewerkt (werkervaringsjaar) telt mee voor 1 trede. Heb je dus tien jaar gewerkt als algemeen fysiotherapeut, dan val je in trede 10 van schaal FT 1.

Kijk hier voor een uitgebreide toelichting op de inschaling.

Vergelijken van je arbeidsvoorwaarden

Elke arbeidsvoorwaarde moet je apart vergelijken. De arbeidsvoorwaarde die het meest gunstig is voor jou als werknemer behoud je in principe. Volgens de wet mag je werkgever namelijk niet zonder jouw instemming als werknemer je arbeidsvoorwaarden verlagen.

Natuurlijk is het wel verstandig om het gesprek met je werkgever aan te gaan. Als je nu veel secundaire arbeidsvoorwaarden hebt die boven de cao-afspraak liggen en je krijgt er nog extra arbeidsvoorwaarden bij, kan het zijn dat je werkgever aangeeft dat dit financiële problemen gaat geven. Bekijk dit dan goed samen met je werkgever en ga hierover het gesprek met elkaar aan.  

Stel dat je dus nu 0% bijdrage krijgt in je pensioenpremie en 30 vakantiedagen, dan behoud je je 30 vakantiedagen en krijg je 25% bijdrage van je pensioenpremie.

Elke arbeidsvoorwaarde moet namelijk minimaal gelijk zijn aan de cao-afspraak.

We hebben een overzicht voor je gemaakt waarmee je zelf de belangrijkste arbeidsvoorwaarden kunt vergelijken. Dit kun je ook gebruiken in het gesprek met je werkgever.