Wijziging in je arbeidsovereenkomst? Laat het checken!

4 jul 2023

Een wijziging of toevoeging van je arbeidsovereenkomst kan iets kleins lijken. Je werkgever komt binnen om te vragen of je dat addendum nog eventjes wilt tekenen (een toevoeging aan je arbeidsovereenkomst). Of je krijgt een nieuw contract, omdat je eerste contract afloopt. Of het nu gaat om een geheel nieuw contract of een wijziging, hoe klein ook, het is goed om dit altijd eerst te laten controleren door een jurist.

Mijn werkgever heeft toch zorgvuldig een contract laten opstellen?

Over het algemeen gaan werkgevers inderdaad zorgvuldig te werk in het opstellen van hun contracten. Toch komen er bij FBZ rechtshulp veel vragen binnen van fysiotherapeuten. In je contract staan afspraken waar jij én je werkgever je aan moeten houden. Zolang de relatie tussen jullie goed is, levert dat geen problemen op. Maar als jullie het ergens niet over eens zijn, worden de afspraken in je contract leidend. En dan kunnen er ineens zaken instaan waarvan je dacht ‘dat komt wel goed. Dat regelen we onderling wel’ die problemen opleveren.

Arbeidswetgeving verandert elk jaar. Oude contracten zijn daarom niet meer up-to-date. Je werkgever kan het dus nodig vinden om een toevoeging (addendum) aan je arbeidsovereenkomst toe te voegen. Of een geheel nieuw contract op te stellen.

 

Waarom mijn contract laten nakijken?

Fysiotherapeuten zijn geen arbeidsjuristen. We zijn experts in bewegen, maar niet in kleine lettertjes en wet- en regelgeving. Het is belangrijk om precies te weten wat je ondertekent en of je contract voldoet aan alle wet- en regelgeving. Daarom is het verstandig om je contract na te laten kijken door een jurist.

Je kunt hierbij denken aan: toevoegen van een studieovereenkomst, aanpassen van het concurrentiebeding, aanpassen van de pensioenregeling, aanpassen van je reiskostenvergoeding enzovoorts.

 

We hebben verschillende voorbeelden op onze website staan.

Dit zijn enkele voorbeelden uit een lange lijst van zaken waar je op moet letten. De juristen van FBZ Rechtshulp adviseren jou als lid van Fysiovakbond FDV in alle arbeidsrechtelijke situaties. Je kunt contact opnemen via rechtshulp@fbz.nl.

En als de cao straks ingaat?

Veel contracten zullen straks moeten worden aangepast als de Cao Eerstelijn Fysiotherapie ingaat. In verreweg de meeste gevallen zal dit goed gaan. Toch is het verstandig om ook dan je contract te laten nakijken door een jurist.

Waar laat ik mijn contract checken?

Het mooiste is natuurlijk als je gebruik kunt maken van iets waar je al voor verzekerd bent. Als lid van Fysiovakbond FDV kun je gratis gebruikmaken van juridische ondersteuning bij FBZ Rechtshulp. Je kunt hiervoor een bericht sturen aan rechtshulp@fbz.nl.

Daarnaast kun je ook contact opnemen met je eigen rechtsbijstandverzekering voor een contractcheck.