In de nieuwe Cao Eerstelijn Fysiotherapie is gekozen voor een vast salaris. Voor veel collega’s betekent dit dat het variabele salaris moet worden omgerekend. Meer informatie over de reden voor de overstap naar een vast salaris lees je hier.
Het omrekenen van je variabele naar je vaste salaris kun je het beste samen met je werkgever doen. We hebben hiervoor samen met Werkgeversvereniging WVF een transitiemodel gemaakt. Daarmee kun je je nieuwe salaris uitrekenen.
Let op: dit model is alleen bedoeld voor het omrekenen van een variabel naar een vast salaris. Heb je al een vast salaris, dan kun je hier bekijken wat de cao voor jou betekent.
Wat heb je nodig?
Voordat je begint, heb je eerst een aantal gegevens nodig. Zorg dat je het volgende bij de hand hebt:
- Het daadwerkelijk aantal gewerkte uren. Je werkgever kan een uitdraai maken uit het EPD van het aantal uren dat je je bezig hebt gehouden met behandelen. Meer informatie hierover kan je werkgever opvragen bij Werkgeversvereniging WVF of bij het betreffende EPD. Dit is het totale aantal uren dat je hebt gewerkt over de periode waarover je je salaris wilt berekenen. In de meeste gevallen is dit een jaar.
- Je huidige salaris. Hiervoor heb je je salarisstroken nodig. Bekijk goed of de periode waarover je je salaris berekent representatief is. Lees hier wat dat precies inhoudt.
Uitgangspunten
Daarnaast is er een aantal uitgangspunten:
- Je salaris bereken je op basis van het aantal daadwerkelijk gewerkte uren.
- De inschaling is op basis van het aantal werkervaringsjaren. Meer informatie over inschaling lees je op deze pagina.
- Is je salaris lager dan de cao-schaal, dan gaat je salaris omhoog tot minimaal de cao-afspraak.
- Is je salaris hoger dan de cao-schaal, dan behoudt je je huidige salaris als het aantal uren dat je werkt gelijk blijft.
- Het omrekenmodel gaat ervan uit dat je declarabiliteit met een variabel salaris en met een vast salaris hetzelfde blijft.
Een uitgebreide toelichting hierop vind je in het artikel Hoe om te gaan met de inschaling bij een hogere of lagere beloning.
Spreek niet alleen je nieuwe salaris af, maar loop gelijk al je arbeidsvoorwaarden na. Dit kun je doen met deze vergelijkingstool. Volgens de wet mag jouw werkgever niet zonder instemming van jou als werknemer je arbeidsvoorwaarden verlagen. Dit betekent in principe dat je een voor een je arbeidsvoorwaarden moet vergelijken en de meest gunstige voor jou geldt in je nieuwe arbeidsovereenkomst. Als je werkgever aangeeft dat dit mogelijk financiële problemen kan opleveren, is het goed om het gesprek hierover met je werkgever aan te gaan en te kijken wat samen kan. Elke arbeidsvoorwaarde moet minimaal gelijk zijn aan de cao-afspraak.
Als model voor je nieuwe arbeidsovereenkomst kun je het model uit de cao gebruiken (bijlage 1 in de cao-tekst).
In gesprek
Ga het gesprek aan met je werkgever, zodat jullie samen kunnen kijken hoe de overgang er voor jou gaat uitzien.
Vijf stappen
Per stap is er een uitleg in ons webinar. Zo kun je zelf bekijken hoe je alles moet invullen.
- Stap 0: invullen algemene gegevens
- Stap 1: Berekening van het huidige variabele salaris
- Stap 2: Bepalen van het aantal gewerkte uren (de totale arbeidsomvang)
- Stap 3: Bepaal vakantiedagen/verlof
- Stap 4: Overeenstemming over het aantal FTE en het rooster
- Stap 5: Bepaling brutosalaris
Hieronder staat een overzicht met de in dit artikel opgenomen links:
Waarom is er in de cao voor gekozen om een all-in of omzetloon te verbieden?
Hoe werkt de inschaling voor de salarisschalen?
Hoe weet ik of mijn variabele salaris representatief is bij het omrekenen?
Uitgebreide toelichting: hoe om te gaan met de inschaling bij een hogere of een lagere beloning?
Als je het webinar per stap wilt bekijken, kun je dit het beste via Youtube doen. Daar kun je makkelijk doorklikken per stap via de hoofdstukken. Je klikt dan op meer tonen onder de beschrijving van de video en je ziet dan de hoofdstukken.

