Net afgestudeerd? Laat je eerste contract checken!

16 aug 2023

Bij je eerste baan hoort natuurlijk ook een arbeidsovereenkomst. Als je dit voor het eerst leest, weet je misschien niet zeker of alles wel klopt. Natuurlijk heeft je toekomstige werkgever zorgvuldig een contract opgesteld, maar toch is het slim om dit na te laten kijken door een arbeidsjurist.

Startende fysio? Check ook onze FAQ voor startende fysiotherapeuten.

Waar laat ik mijn contract checken?

Het mooiste is natuurlijk als je gebruik kunt maken van iets waar je al voor verzekerd bent. Als lid van Fysiovakbond FDV kun je gratis gebruikmaken van juridische ondersteuning bij FBZ Rechtshulp. Je kunt hiervoor een bericht sturen aan rechtshulp@fbz.nl.

Daarnaast kun je ook contact opnemen met je eigen rechtsbijstandverzekering voor een contractcheck.

 

Handige tips voor je eerste arbeidsovereenkomst

  1. Heb je succesvol de sollicitatieprocedure doorlopen en wil de werkgever je aannemen? Vraag dan of ze je een schriftelijk voorstel willen doen voor de arbeidsvoorwaarden.
  2. Het is raadzaam de inhoud van het voorstel goed door te nemen. Controleer of de mondelinge afspraken correct, duidelijk en volledig in de arbeidsovereenkomst zijn weergegeven.
  3. Wees alert op (beperkende) bedingen, zoals proeftijdbeding, concurrentiebeding en relatiebeding. Teken deze nooit zomaar! Meer weten wat wel en niet mag? Lees alle ins en outs.
  4. Het is sowieso verstandig het contract door een jurist te laten checken. Klopt alles wat erin staat en sluiten de afspraken aan op de wet- en regelgeving? Wellicht komen uit de check andere punten naar voren die mogelijk aangepast moeten worden. Zit er nog ergens onderhandelruimte?