Honderden euro’s per jaar extra verdienen? Bekijk je reiskostenvergoeding!

26 apr 2024

Vier op de vijf collega’s krijgt minder dan de wettelijk belastingvrije € 0,23/km reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Twee op de vijf krijgt zelfs helemaal geen reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Dat is zonde, want over dit bedrag hoeven jij en je werkgever geen belasting te betalen. Dus wil je wat extra verdienen? Praat dan eens met je werkgever over je reiskostenvergoeding!

Voor elke kilometer die je reist tussen je woning en je werk, mag je werkgever je een belastingvrije vergoeding geven van € 0,23. Er zit geen wettelijke beperking aan het maximaal aantal kilometers. In theorie mag je werkgever dus een reis vergoeden van Groningen naar Maastricht, in het geval dat je in Maastricht woont en in Groningen werkt. De meeste werkgevers beperken de maximale reisafstand, bijvoorbeeld tot 30 of 40 km enkele reis.

De gemiddelde fysio-werknemer woont 16 km bij de praktijk vandaan.

Waar kun je over onderhandelen?

Je kunt met je werkgever onderhandelen over de hoogte van de reiskostenvergoeding. Tot €0,23/km is belastingvrij. Een hoger bedrag mag, maar over het bedrag boven de €0,23/km rekent de overheid wel loonbelasting. Krijg je dus een vergoeding die lager is dan €0,23/km, dan kun je met je werkgever een hoger bedrag afspreken.

Ook over de reisafstand kun je onderhandelen. Woon je verder van je werk dan de reisafstand die je werkgever vergoedt? Dan kun je vragen om de reisafstand voor jou te vergroten. Zoals eerder geschreven, is er geen wettelijke maximale reisafstand voor de reiskostenvergoeding woon-werkverkeer.

Hoeveel geld levert het op?

Een paar euro per dag per enkele reis. Zeker als je nu helemaal geen reiskostenvergoeding krijgt, kan het bedrag al snel oplopen tot honderden euro’s per jaar. Zoals gezegd werkt de gemiddelde fysio-werknemer 16 km bij de praktijk vandaan. Dit gebruiken we voor het rekenvoorbeeld.

Voorbeeld

Je woont 16 km van je werk vandaan. Je krijgt nu helemaal geen reiskostenvergoeding. Je spreekt af met je werkgever dat je €0,23 krijgt per kilometer. Je werkt vier dagen per week op de praktijk.

Enkele reis: € 0,23 * 16 = € 3,68
Per dag: € 3,68 * 2 = € 7,36
Per week (4 werkdagen): € 7,36 * 4 = € 29,44
Per maand (vier weken): €24,44 * 4 = €117,76
Per jaar (12 maanden * 4 weken (excl. 4 weken vakantie)): € 1413,12

Je maakt deze reiskosten ook!

Autorijden is niet gratis. Het NIBUD heeft een overzicht van kosten per gereden kilometer gemaakt. Het is helemaal niet gek om voor deze kosten een bijdrage van je werkgever te vragen middels een reiskostenvergoeding. Nu maak je deze kosten ook al, maar krijg je er mogelijk geen vergoeding voor. Dus ben jij een van de fysio-werknemers die nog geen reiskostenvergoeding krijgt? Ga het gesprek aan met je werkgever!

Onderhandeltips nodig?

Leden hebben direct toegang tot onze onderhandeltoolkit via de pagina Extra ledenvoordelen.
Geen lid? Vraag hem aan via onderstaande knop!