Fysiovakbond FDV gaat in gesprek met stakeholders

26 okt 2023

Onze plannen om in gesprek te gaan met verschillende stakeholders zijn besproken in het bestuur en met de klankbordgroep. In samenspraak met Werkgeversvereniging WVF en Vakbond FBZ willen we in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland. Doel is te onderzoeken hoe we met elkaar kunnen optrekken om de arbeidsvoorwaarden van eerstelijnsfysio’s te verbeteren.

Voorbereidingen verlopen voorspoedig

Het bestuur bereidt samen met onderhandelaar Jan Willem Le Febre van Vakbond FBZ de gesprekken voor. Een van de aanknopingspunten is het Integraal Zorgakkoord (IZA) omdat volgens het IZA de zorg verplaatst moet worden van de tweedelijn naar de eerstelijn. Als we kijken naar onze beroepsgroep, kan dat alleen als er voldoende fysiotherapeuten zijn. Op dit moment zien we echter juist een tegengestelde beweging, zoals de NOS in mei signaleerde: ‘Nieuwe generatie fysiotherapeuten valt na enkele jaren uit’.

Sinds 2023 is Fysiovakbond FDV aangesloten bij Vakbond FBZ die veel contacten heeft bij ministeries en andere stakeholders. Dit zorgt ervoor dat we bij de juiste mensen aan tafel komen. Met het principeakkoord in de hand bekijken we hoe we samen met de stakeholders ervoor kunnen zorgen dat er betere arbeidsvoorwaarden komen voor fysio’s in de eerstelijn. Het is cruciaal dat het gat met de fysio’s in andere sectoren niet groter wordt, maar juist kleiner.

Brief naar Tweede Kamer in samenwerking met KNGF en WVF

Eind september stuurde Fysiovakbond FDV ook al een brief naar de Tweede Kamer over het steeds groter wordende tekort aan fysiotherapeuten in de eerstelijn. 

Op 13 november staat het Grote Zorgdebat gepland. Dit wordt onder andere georganiseerd door Vakbond FBZ. Je kunt dit debat volgen via de livestream. Aanmelden hiervoor doe je via de website Het Grote Zorgdebat.