Een concurrentiebeding in je contract, mag dat straks nog wel?

25 apr 2024

Wat is een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is een afspraak tussen een werknemer en werkgever. Meestal is dit opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat je binnen de voorwaarden van het concurrentiebeding niet bij een andere werkgever mag werken. Vaak gaat het hierbij om een postcodegebied of afstand (in een straal) rondom de praktijk. Een concurrentiebeding heeft een eindtermijn, dus mag niet voor onbepaalde tijd worden afgesproken.

Naar schatting heeft een derde van de werknemers een concurrentiebeding. Dit zou moeten voorkomen dat werknemers cruciale informatie meenemen, zoals bedrijfsgeheimen of klantbestanden die het bedrijf kunnen schaden. In de praktijk is er veel verkeerd gebruik van het concurrentiebeding. Zo wordt het gebruikt om te voorkomen dat het personeel naar de concurrent vertrekt, of gewoon voor de zekerheid. Als werknemer word je hierdoor onnodig gehinderd in je zoektocht naar een nieuwe baan. Ook beperkt het je recht dat je als werknemer zelf mag bepalen waar je werkt.

Overheid wil concurrentiebeding verder aan banden leggen

In juni 2023 kwam het kabinet met een voorstel om het concurrentiebeding verder aan banden te leggen. In maart 2024 is een nieuw wetsvoorstel hiervoor in internetconsultatie gegaan. Doel van het wetsvoorstel is om het aantal concurrentiebedingen terug te brengen. Dit houdt onder meer in dat het concurrentiebeding straks volgens het voorstel nog maximaal een jaar mag worden toegepast. Ook moet in het beding staan welke zwaarwegende bedrijfsbelangen het concurrentiebeding geldig maken. En moet je werkgever straks een verplichte vergoeding betalen als hij je houdt aan het concurrentiebeding. Deze regels gaan is als het wetsvoorstel wordt aangenomen.

De informatie hierover vind je op Rijksoverheid.nl.

Meer weten over concurrentiebeding?

Wil je meer weten over arbeidsvoorwaarden? Als lid van Fysiovakbond FDV kun je via Extra ledenvoordelen de e-learning Arbeidsvoorwaarden volgen. Ben je geen lid? Vraag de e-learning dan aan via deze pagina.