Duizenden fysiotherapeuten stoppen ermee: deel jouw ervaringen!

21 mei 2024

Meer dan 4000 fysiotherapeuten verlieten in 2023 het vak. Dit blijkt uit cijfers uit het BIG-register. Ook uit de voorlopige van het Salarisonderzoek van Fysiovakbond FDV zien we dat veel collega’s overwegen om te stoppen. Wij horen graag de verhalen achter deze cijfers. Deel jouw ervaring via het formulier op deze pagina!

Op 01-05-24 waren er 35.467 BIG-geregisteerde fysiotherapeuten, waarvan er naar schatting 29.500 werkzaam zijn. Van alle fysiotherapeuten hebben in 2023 4.068 fysiotherapeuten hun registratie niet verlengd of doorgehaald (gestopt of met pensioen). Er gingen er 1.855 met pensioen en 2.213 stopten vroegtijdig met hun werkzaamheden. Van de 4.068 die bij het BIG uitschreven in 2023, werken er naar schatting tweederde in de eerstelijn, hier zijn dus 2.712 fysiotherapeuten minder beschikbaar voor de eerstelijnsfysiotherapie.

In 2022 studeerden er 1.634 fysiotherapeuten af van de hogescholen, waarvan een deel nooit aan het werk gaat als fysiotherapeut, dan wel in de eerstelijn. Van alle fysiotherapeuten die wel aan de slag gaan in de eerstelijn stopt 70% met hun werkzaamheden binnen 10 jaar.

Sinds 2020 loopt het aantal inschrijvingen voor de opleiding Fysiotherapie al terug en ook aankomend jaar zijn er naar schatting wederom minder aanmeldingen.

Door alle berichten die Fysiovakbond FDV ontvangt, merken we dat de fysiotherapeuten steeds sneller uitstromen en andere werkzaamheden gaan doen. Wij voorzien een fors probleem in de toekomst.

Voorbeelden uit de pers: