Nathalie: “Er moet meer perspectief komen voor het fysiovak”

22 jun 2022

In deze rubriek komen fysio’s aan het woord. Wat houdt hen bezig? Hoe kunnen we samen het vak mooier maken en wat is daarvoor nodig?

Even voorstellen

Nathalie Nijstad-van Dijk volgde in 2009 de bacheloropleiding fysiotherapie in Groningen, gevolgd door de opleiding master sportfysiotherapie in 2014 aan de SOMT in Amersfoort. In de fysiopraktijk heeft Nathalie voornamelijk mensen gezien uit de breedtesport, meestal voetballers en hardlopers.

Waarom fysiotherapeut?

Ik heb destijds voor fysiotherapie gekozen omdat ik graag mensen help bij het bewegen en waar het ze zelf niet lukt om uit te komen. Dat lukt het beste samen met degene waar het om draait. Zo stel ik samen met de patiënt de te bereiken doelen vast en hoe daar te komen. Dat samen kijken naar de beste oplossing, is voor mij een heel waardevol aspect van het vak.

Waar ben je trots op?

Patiënten waarderen de begeleiding enorm. Je bent een luisterend oor en kan daarmee soms nog meer bieden dan alleen de fysieke klacht waarmee ze bij je komen. Het geeft voldoening op verschillende manieren iets te kunnen betekenen.

Ben je tevreden over je werk?

Tegenover de mooie kanten van het vak, stond dat ik op een gegeven moment de uitdaging in mijn werk miste. Ik wilde graag weer geprikkeld worden in mijn denken en handelen. Ik heb sinds kort een nieuwe baan in het ziekenhuis waarbij ik word opgeleid tot vasculair diagnostisch laborant. Bij mijn beslissing speelde ook mee dat het perspectief van fysiotherapeuten de afgelopen 13 jaar dat ik in de fysiotherapie werkte niet veranderd is. Bij professionalisering hoort ook erkenning.

Wat baart je zorgen in fysioland?

Dat er weinig perspectief is. Dat is nodig om fysio’s voor het vak te behouden. Je kan nog zoveel cursussen doen of een masteropleiding, maar je functie, werkzaamheden of beloning veranderen niet. Het wordt nog normaal gevonden dat werknemers veel kosten voor eigen rekening krijgen, terwijl de werkgever hier ook een verantwoordelijkheid in heeft.

Wat is je advies?

Een cao is gewoon hard nodig. Dit kader is zowel voor de werkgever als werknemer plezierig. Met duidelijke afspraken over beloning, het volgen van cursussen, doorbetaald vakantieverlof of een pensioenregeling. Er is nu te veel wildgroei in verschillende soorten contracten. Het is zonde dat werkgevers en werknemers hierdoor soms tegenover elkaar komen te staan. Met cao-afspraken staan beiden steviger in hun schoenen en kunnen ze samen voor hun vak staan.