In deze rubriek komen fysio’s aan het woord. Wat houdt hen bezig? Hoe kunnen we samen het vak mooier maken en wat is daarvoor nodig?
Even voorstellen
Krijn Polder stuurde onlangs cum laude af van de opleiding fysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam. Hij was tweeënhalf jaar voorzitter van de KNGF Studentenraad. Hij heeft er veel zin in om per september als fysiotherapeut aan de slag te gaan binnen het multidisciplinaire team van een revalidatiecentrum. Ook vindt hij onderzoek heel leuk, daarom begint hij ook aan de opleiding tot klinisch gezondheidswetenschapper.

Hoe kijk je als starter tegen je arbeidsvoorwaarden aan?
Ik heb bewust gekozen voor een richting waarin op arbeidsvoorwaardelijk vlak zaken goed geregeld zijn, zodat ik me daarover geen zorgen hoef te maken. Ik wist tot voor kort niet dat er voor onze hoogopgeleide beroepsgroep geen cao is. Eigenlijk moet je er als starter op kunnen rekenen dat de randvoorwaarden om je werk goed te kunnen doen goed zijn geregeld. Het woud aan contracten in de eerstelijn waar vaak juridisch technisch wat mee aan de hand is, staat daar haaks op. Een nieuwe cao is dus hard nodig om dit soort problemen te voorkomen.
Wat hoor je in je omgeving van andere studenten?
Als starter heb je er natuurlijk in de eerste plaats vooral heel veel zin in om echt aan je loopbaan te gaan beginnen. Je arbeidsvoorwaarden krijgen dan al snel lagere prioriteit. Er zijn zoveel vormen van arbeidscontracten in de eerstelijn en hoe dat voor jou als werknemer uitpakt is vrij ondoorzichtelijk. Je weet eigenlijk dus niet goed waar je aan begint.
Komen arbeidsvoorwaarden volgens jou genoeg aan bod in het onderwijs?
Je zou als student op je toekomstige arbeidsvoorwaarden voorbereid mogen worden, zodat je weet wat je te wachten staat. Het zou dan ook een goede zaak zijn als het onderwijs hierop inspeelt. Het curriculum zit echter al bomvol en er valt dus weinig te verwachten om daar iets nieuws aan toe te voegen.
Welke arbeidsvoorwaarde(n) vind jij voor startende fysio’s het belangrijkst?
Het gaat om de meest basale arbeidsvoorwaarden, zoals een passend salaris, een goede pensioenregeling en mogelijkheden voor scholing en ontwikkeling.
Denk je dat afstudeerders voldoende kunnen onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden?
Heel vaak gaan starters aan de slag bij hun stageplek. Onderhandelen met degene die ook jou moet beoordelen is een lastige uitgangspositie. Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden is sowieso niet eenvoudig, omdat je niet thuis bent in die materie. Je kunt je ook afvragen of je ‘stevig’ moet onderhandelen als je die baan echt wil en ook wil werken aan een goede relatie met je toekomstige directe collega’s.
Wat is je advies?
Het zou goed zijn als er vanuit de opleidingen extra aandacht zou uitgaan naar arbeidsvoorwaarden. Maar afstudeerders kunnen zichzelf ook meer verdiepen. Je hoeft niet alles te weten, maar dan krijg je wel een houvast en weet je hoe het op hoofdlijnen zit. Laat altijd je arbeidsovereenkomst juridisch checken voordat je tekent.
Tips vanuit Fysiovakbond FDV:
Het is verstandig om altijd goed te onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Wil je meer weten over onderhandelen, lees dan onze onderhandeltips.
Heb je een contract gekregen? Laat je arbeidsovereenkomst dan juridisch checken. Hoe, dat lees je in dit artikel.