Startende fysio? FAQ van FDV helpt je op weg met arbeidsvoorwaarden

28 dec 2022

Vele fysiocollega’s reageerden op de vraag wat Fysiovakbond FDV kan doen om jonge fysio’s voor het vak te behouden. Verreweg de meesten vinden dat er een beter financieel vooruitzicht moet komen voor jonge collega’s door onder meer een goede cao te sluiten voor de eerstelijn. Daarnaast zijn randvoorwaarden van belang als: scholing, doorgroeimogelijkheden, vermindering van administratiedruk, verbeteren van secundaire arbeidsvoorwaarden (o.a. pensioenregeling) en minder regeldruk vanuit de zorgverzekeraars.

Ben je startende fysio? We helpen je graag op weg. Bekijk onze FAQ met belangrijke zaken die je als (bijna) afgestudeerde fysiotherapeut moet weten over arbeidsvoorwaarden.

 

FAQ voor (bijna) afgestudeerde fysiotherapeuten over arbeidsvoorwaarden

Welke beloningsvormen zijn er in de fysiotherapie?

In de fysiotherapie zijn er verschillende beloningsvormen. Het vaste salaris is voor jou als werknemer het gunstigst. Je weet dan precies wat je verdient per maand. Ook krijg je doorbetaald tijdens je vakantie.

Een andere beloningsvorm is het ‘all-in loon’. Hierbij krijg je een gedeelte van de omzet. Hier zijn verschillende varianten inAls je er meer over wilt weten, lees dan ons artikel over salaris.

Wanneer heb ik recht op een vaste arbeidsovereenkomst?

Na drie tijdelijke contracten heb je recht op een vaste arbeidsovereenkomst. Ook als je langer dan drie jaar bij je werkgever in dienst bent, heb je recht op een vast contract. Voor je werkgever kan het gunstig zijn niet te wachten met jou een vast contract aan te bieden, omdat hij werkgever niet meer de hoge WW-premie maar de lage WW-premie betaalt.

Wat verdient een net afgestudeerd fysiotherapeut?

Dit hangt af van je secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor een uitgebreide uitleg verwijzen we je naar ons artikel Wat verdient een fysiotherapeut?

Hoe zit het met scholing?

Je werkgever moet noodzakelijke scholing vergoeden. Dit geldt voor zowel de studiekosten als de scholingstijd. Als je werkgever van je verwacht dat je in een kwaliteitsregister staat ingeschreven, zijn de punten die je hiervoor moet halen ook een verplichting. Overleg dus goed met je werkgever dat deze scholing volledig wordt vergoed. Niet alleen de kosten, maar ook de tijd die je ervoor kwijt bent.

Meer informatie over wat noodzakelijke scholing is vind je in dit artikel.

Nieuwe regelgeving over verplichte vergoeding scholing. Wat betekent dit voor jou? | Fysiovakbond FDV

Voor welke registers moet ik me inschrijven?

Als afgestudeerd fysiotherapeut zijn de volgende registers relevant:

BIG-register: dit is het wettelijke register waarin je je moet registreren zodra je je diploma hebt behaald. Elke vijf jaar moet je je daarnaast opnieuw registreren.

AGB-register: hiermee kan je werkgever op jouw naam zorg declareren. Voor de aanvraag heb je eerst je BIG-nummer nodig.

Kwaliteitsregisters: dit is niet wettelijk verplicht, maar je werkgever vraagt meestal wel van je dat je bij een kwaliteitsregister bent aangesloten. Op dit moment kan dit het KRF-NL of het Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) zijn. Deze twee worden in de nabije toekomst samengevoegd in het nieuwe Kwaliteitshuis Fysiotherapie. Check bij je toekomstige werkgever voor welk register je je moet inschrijven.

Hoe zit het met pensioen?

Alle fysiotherapeuten in de eerstelijn bouwen pensioen op bij Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten (SPF). De premie hiervoor moet je zelf afdragen. Voor meer informatie over pensioen kun je onze artikelenreeks lezen over het pensioen voor fysiotherapeuten in de eerstelijn.

Waar kan ik over onderhandelen met mijn werkgever?

Voordat je begint met een nieuwe baan, onderhandel je over je arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld over je salaris, je reiskostenvergoeding, je vakantiedagen en of je werkgever een gedeelte van je pensioenpremie betaalt. We hebben een handig overzicht gemaakt met punten waar je over kunt onderhandelen met je toekomstige werkgever.

Is er een cao voor de fysiotherapie?

In de eerstelijn is voor fysiotherapeuten nog geen cao. Ga je werken in een ziekenhuis, bij een revalidatie-instelling of in een andere intramurale setting? Dan val je onder de cao van de sector. Je toekomstige werkgever informeert je hierover. Vaak staat het ook in de vacaturetekst genoemd. Kijk op de site van KNGF voor de andere cao’s.

Het principeakkoord over de Cao Eerstelijn Fysiotherapie vind je op fysiovakbond.nl/cao.

Laat je arbeidsovereenkomst altijd checken!

Het is verstandig om juridisch advies in te winnen voordat je een arbeidsovereenkomst tekent. Die kijkt na of de afspraken die erin staan overeenkomen met de regels en de jurisprudentie. Als lid van Fysiovakbond FDV kun je gratis gebruikmaken van de juridische expertise van de juristen van FBZ Rechtshulp. Dit doe je door een bericht te sturen aan rechtshulp@fbz.nl.